top of page
Vyhledat

Český fotograf Martin Stranka okouzlil svět

Martin Stranka, talentovaný český fotograf sbírá jedno ocenění za druhým. S focením začínal jako s uklidňujícím koníčkem. Dnes ho znají daleko za hranicemi díky jeho úspěchům, které vyvrcholily v loňském roce rovnou dvěma prvními místy. Nejcennější je International Photography Awards ocenění Special Photographer of the Year 2022. Martin Stranka si získal své příznivce především neotřelou tvorbou - takzvanou uměleckou fotografií, v níž je pro diváky poutavé na fotoobrazech rozpoznávat hranici mezi skutečností a sněním. Co stojí za úspěchy nebo kde se rodí jeho inspirace a múza? Na to, a mnohem víc, jsme se ptali Martina Stranky, který nám poskytl exkluzivní a velice inspirativní rozhovor.


Český fotograf Martin Stranka Okouzlil svět. Exkluzivní rozhovor o prestižních oceněních, umělecké fotografii a múze.
Fotograf Martin Stranka, který se věnuje umělecké fotografii - Fine Art Photography.


Rozhovor o ocenění, múze i začátcích


Moc Vám Martine gratulujeme k ohromnému úspěchu a získání prestižních ocenění. Jedním z nich je 1. místo v mezinárodní soutěži International Photography Awards za úžasnou sérii fotografií Beautiful Accidents. Můžete nám o této sérii říct více? Například kde jste čerpal inspiraci a co vás na projektu nejvíce bavilo?


Inspiraci čerpám z velké části v hudbě, filmech, každodenních všedních momentech. Pro tuto sérii jsem měl představu uchopení myšlenky toho, jak jsme často nevědomí štěstí, které máme každý den. V tom smyslu, že nejdůležitější momenty v našich životech jsou často ty, které se nestaly. Série Beautiful Accidents tento narativ rozpracovává a mapuje úzkou hranici mezi estetickou krásou a osudovou událostí. V tomto souboru mne nejvíce bavilo pracovat s přímou interakcí fotografovaného a kamerou – divákem, tím, že se dívá přímo do objektivu.


Série fotografií  Beutiful Accidents od českého fotografa Martina Stranky. Ukázka děl z rozhovoru pro eyali.art.
Vítězná série fotografií Beutiful Accidents.

Ocenění jste přebíral v New Yorku na prestižní gala ceremonii International Photography Awards. Jak jste si to užil? Na co budete nejvíce vzpomínat?


Celá zkušenost pro mě je jedním slovem nezapomenutelná. International Photography Awards pořádané již 19 let pod záštitou Lucie Foundation je jednou z nejdůležitějších a nejvýznamnějších soutěží ve fotografii. Mezi dalšími výherci a účastníky vůbec bylo tolik talentu a kvalitních uměleckých počinů. Bylo to pro mne obrovskou ctí, nesmírnou inspirací a zároveň potvrzením, že ve tvorbě jdeme tím správným směrem.



Série Bautiful Accidents získala ale i další ocenění. První místo v Prix de la Photographie v Paříži za profesionální kategorii portrét. Čekal jste, že by tato série mohla mít takový úspěch? Jak dlouho jste na projektu pracoval?


Když ve studiu přihlašujeme práce do soutěží nemůžu říct, že očekáváme nějaký konkrétní výsledek. Veškeré tyto úspěchy jsou určitě přínosem a ukazatelem, že to děláme správně. Osobně je vnímám jako takovou přidanou hodnotu a třešničku na dortu k radosti, kterou z tvorby mám. Série Beautiful Accidents vznikala na přelomu zimy a léta 2022.


Série fotek  Beutiful Accidents od českého fotografa Martina Stranky. Ukázka z rozhovoru pro eyali.art.
Vítězná série fotografií Beutiful Accidents.

Popište nám jak vůbec taková série nebo určitá fotografie vlastně vzniká. A kolik výtisků běžně pouštíte do světa?


Celý proces je u jednotlivých fotografií a sérií různě náročný a dlouhý. U některých je myšlenka předem jasně daná, u jiných vidím vizuál jako první. U série Beautiful Accidents jsem měl myšlenku celé série a jednotlivých děl předem jasně danou. Pak přichází na řadu casting talentů, kdy hledáme vhodné tváře pro jednotlivé tituly, scouting míst, které se pro scénu hodí a ladění dalších detailů scény. Samotné focení pak trvá řádově v hodinách. Celkem to pak jsou měsíce práce.


Na jaké další série fotografií nebo jednotlivé fotky jste pyšný?


Myslím, že bych těžko vybíral konkrétní práce nebo série, jako méně či více oblíbené. Každé dílo je otiskem nějaké pohnutky, vnitřního pocitu, nebo mého příběhu a každá fotka tak pro mě znamená něco jiného. V nadcházejících měsících se budu věnovat nejposlednější sérii Normal Is Boring, kterou jsem fotil v Cannes v létě 2022. Z této série jsme zveřejnili zatím tři fotografie a další jsou již v procesu.


Ukázka fotografie Normal Is Boring od fotografa Martina Stranky.
Fotka Like Nobody's Watching ze série Normal Is Boring od českého fotografa Martina Stranky.
Fotografie Sky Is The Limit zobrazuje obchod Louis Vuitton. Série Normal Is Boring od fotografa Martina Stranky. Ukázka z rozhovoru pro eyali.art.
Ukázky fotografií ze série Normal Is Boring.

Věnujete se výtvarné fotografii. Jak byste ji popsal a co Vás na tom nejvíce baví? A je to styl, kterému se věnujete od začátku nebo byl nějaký postupný proces a vývoj Vaší tvůrčí činnosti?


Myslím, že z podstaty mého uchopení fotografie jako média patřila moje tvorba vždy pod výtvarnou fotografii. Osobně nerad škatulkuju cokoliv. A jediným parametrem při tvorbě je pro mne naprostá svoboda vyjádření.


Když se vrátíme trochu do minulosti, tak New York Vám není cizí. Vaše první fotografická zakázka byla od knižních nakladatelství Sterling Publishing a HarperCollins Publisher.


Ano, to se v podstatě vracíme na úplný počátek. Tato spolupráce pro mne byl první impulz a motivace k tomu, abych se věnoval fotografii na plný úvazek. Zbytek už je historie.


Známé dílo Until You Wake Up od fotografa Martina Stranky.
Fotografie Until You Wake Up.
Martin Stranka a jeho tvorba snových fotografií.
Dílo Holes In The Sky.

Martin Stranka, talentovaný český fotograf poskytl rozhovor pro inspirativní blog eyali.art.

„Cesta každého umělce je jedinečná. Co vnímám jako důležitou součást úspěchu je prostě odolnost, schopnost jít si za svým a tvořit a tvořit. "




Byly pro Vás začátky profesionálního fotografa těžké? Nepřemýšlel jste vrátit se k původní profesi? Protože začátky nejsou vždy snadné a mnoho talentovaných lidí to třeba vzdá moc brzo.


To navazuje přímo na Vaši předešlou otázku. Když už přišel první impulz, že by se fotografie mohla stát něčím víc, než jen mou vášní a koníčkem. Byl jsem odhodlaný dát tomu vše. Dařit se pak začalo relativně brzo, za což jsem neskonale vděčný.


Mnoho začínajících fotografů ve Vás mohou mít vzor. Co byste jim poradil? Jak překlopit vášeň a nadšení v profesionální činnost, která je bude moci živit?


Cesta každého umělce je jedinečná. Co vnímám jako důležitou součást úspěchu je prostě odolnost, schopnost jít si za svým, a tvořit a tvořit.


Jaké jsou vaše plány, cíle či sny do budoucna? Pracujete na nějakém novém projektu, který není tajný? :)


Na rok 2023 máme spoustu plánů. Vedle několika výstav po Evropě, které jsou nyní v přípravě, se bude v londýnské Christie’s v únoru dražit 8 děl ze série Beautiful Accidents. Nejblíže domovu pak budeme, asi doposud nejobsáhlejší výstavou v podstatě kompletního díla, vystavovat v Bratislavě v galerii Danubiana.

Do toho máme v plánu pokračovat s tvorbou série Normal Is Boring.


Děkujeme Martine za skvělý rozhovor a přejeme Vám mnoho dalších úspěchů a především radosti z Vaší tvorby.



Prohlédněte si další fotografie Martina Stranky:


Český fotograf Martin Stranka Okouzlil svět. Ukázka fotky We Met In The Sky z exkluzivního rozhovor o prestižních oceněních, umělecké fotografii a múze.
Fotografie We Met In The Sky.
Snová fotografie It Is You od Martina Stranky.
Fotografie It Is You.
Český fotograf Martin Stranka Okouzlil svět - fotografie I Am Nature.
Fotografie I Am Nature.
Fotografie Bear With Me od Martina Stranky.
Fotografie Bear With Me.
Fotografie We Found Shelter od Martina Stranky.
Fotografie We Found Shelter.
Dílo I Bloom For You vytvořil talentovaný český fotograf Martin Stranka.
Foto I Bloom For You.
Print Heroes II od Martina Stranky.
Fotografie Heroes II.
Slavné foto Dreamers and Warriors vytvořil český fotograf Martin Stranka.
Fotografie Dreamers and Warriors.

Martin Stranka a jeho výjimečné dílo je známo po celém světě. Jeho fotografie zdobí různé galerie jako například Danubiana, Saatchi Gallery, SNAP! Orlando, Somerset House a mnoho dalších. Originální printy - fotky, vytištěné v limitovaných edicích, jsou předmětem zájmu sběratelů umění a jsou k vidění i na obalech knih několika světových vydavatelských domů. Věříme, že o tomto českém fotografovi toho ještě mnoho uslyšíme a především uvidíme. Těšíme se...




 





321 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page