top of page
Vyhledat

Trendy v grafickém designu 2023

Kam se bude grafický design v letošním roce ubírat? Ať už jste grafikem z povolání, kreativcem nebo máte svou živnost, kterou chcete moderně a svěže propagovat, je potřeba být v obraze a mít přehled o trendech. Dobrý design pomáhá vizuálně vyniknout, spojit se s publikem a vytvořit loajalitu ke značce, brandu či produktu.


Trendy v grafickém designu 2023

Už ke konci loňského roku pozorujeme revoluci v platformách a nástrojích, které jsou grafikům a jiným kreativcům v jejich práci nápomocny. My se ale zaměříme na konkrétní kreativní směry. Pohodlně se usaďte a čerpejte inspiraci :).



1) MYSTIČNO, ASTROLOGIE, MEDITACE

Tento trend silně spoléhá na populární symboliku, včetně znamení zvěrokruhu, lotosových květů a posvátné geometrie. Z čistě vizuálního hlediska je zde neodmyslitelná jemnost. Návrhy vynikají tenkými liniemi a organickými křivkami, které působí lehce a jemně. Barvy jsou uklidňující s tlumenými tóny. A obrazy měsíců, hvězd a meditativních tváří evokují povznášející mír a únik od pozemských starostí, který nabízí naději a útěchu.


Trendy v grafickém designu 2023. Mystično, astrologie, meditace.
Trendy v grafickém designu 2023. Mystično a astrologie.
Trendy v grafickém designu 2023. Grafika ve stylu mystiky a astrologie.

2) ABSTRAKCE S NÁDECHEM VINTAGE

Textury a barvy v kombinaci s přehnanými karikaturami a zjednodušenými rysy. To je další směr, který proměňuje známé v neznámé. Jde o trend, který připomíná staré tiskařské procesy.


Trendy v grafickém designu 2023. Abstrakce s nádechem vintage.
Trendy v grafickém designu 2023. Grafika ve stylu vintage.
Trendy v grafickém designu 2023. Grafika ve stylu abstrakce

3) PUNK

Punkový design a rebelie je celkovým odmítnutím přepychu a slušnosti. Nebojí se být nepořádný, protože život je nepořádný a diváci v této upřímnosti nacházejí jakousi útěchu.


Trendy v grafickém designu 2023. Punk.
Trendy v grafickém designu 2023. Punkový trend.
Trendy v grafickém designu 2023. Grafika ve stylu punku.

4) RETRO KRESBA A VÝRAZNÉ BARVY

V roce 2023 se opět vrátí minimalistická kresebná grafika ve stylu ilustrace, která je vtipná a zábavná. Jedná se o retro styl, který obnovuje nostalgickou vzpomínku na kreslení fixami. A protože jsou tyto kresby minimalistické, zvládnou výrazné a jasné barvy, aniž by diváka zahltily. Pro zvýšení retro efektu tyto ilustrace mnoho designérů spojuje s bublinovými fonty a designovými prvky, připomínajícími reklamy ve starých časopisech.


Trendy v grafickém designu 2023. Retro kresba a výrazné barvy.
Trendy v grafickém designu 2023. Grafika v retro stylu.
Trendy v grafickém designu 2023. Retro grafika.

5) SURREALISMUS

Surrealismus je v grafice populární takřka neustále, ovšem letos se spojuje s netradičními technikami, jakými jsou například airbrush z 80. let a různé měkké retro filtry.


Trendy v grafickém designu 2023. Surrealismus.
Trendy v grafickém designu 2023. Grafický trend surrealismus.

6) LIDOVÉ A PŘÍRODNÍ VZORY

Vzory jsou základem grafického designu a jsou skvělé nejen do pozadí, ale i jako rámování obsahu. V letošním roce tento trend reinterpretuje známá přírodní témata do nečekaných a náladových kreseb. Odmítá však geometrickou až vektorovu přesnost. Živost těchto vzorů nepochází pouze z rostlin, ale i z chvějící se nedokonalosti lidské ruky. Výsledkem je, že digitální umělecká díla působí více živě a organicky. Využití ručně malovaných a kresebných textur bude mít v grafice zelenou.


Trendy v grafickém designu 2023. Lidové a přírodní vzory.
Trendy v grafickém designu 2023. Grafika s florálními motivy.
Trendy v grafickém designu 2023. Květinový vzor.

7) MIX RETRO A FUTURISTICKÝCH STYLŮ

V minulém roce se tento trend inspiroval v 60. letech, zatímco letos půjde o retro techniky let 90. Jde o snoubení budoucnosti a minulosti, kde se mísí futuristická témata, jako jsou androidi, vesmírné lodě a kyberpunkový neon. S těmito jasnými, nápaditými ilustracemi hledí designéři roku 2023 do technologické budoucnosti s optimismem.


Trendy v grafickém designu 2023. Retro a futuristický styl.
Trendy v grafickém designu 2023. Futuristická grafika.

8) ILUSTRACE VE FOTOGRAFII

V roce 2023 se také budou kombinovat techniky digitální ilustrace a skutečné fotografie. Tento trend je mnohem více zaměřen na radost a rozmar. Živé cákance barev a různé karikatury zdůrazňující kontrast mezi nesourodými prvky. Když je život někdy ponurý, je to právě imaginativní síla umění, která nabízí únik a připomíná nám, že jsme schopni vytvářet doslova kouzla.


Trendy v grafickém designu 2023. Ilustrace ve fotografii.
Trendy v grafickém designu 2023. Grafika ve stylu ilustrace a fotky.
Trendy v grafickém designu 2023. Mix ilustrace a fotky.

9) ACID

Tento trend se vyznačuje různými texturami, chromovanou metalízou, rozbitými mřížkami a amorfními tvary. Je to vzácná nostalgie, která se zrodila z gotické subkultury konce 90. let. Acidová grafika nachází svůj nejlepší výraz na webových stránkách, obalech alb a příspěvcích na sociálních sítích. Je to styl, který uvažuje o tom, zda bude budoucnost digitálního umění zaměřena více na počítače, než na lidské oči.


Trendy v grafickém designu 2023. Acid grafika.
Trendy v grafickém designu 2023 - Acid.

10) EXPERIMENTOVÁNÍ A NOVÉ TECHNOLOGIE

Fascinující imaginativní světy, snové krajiny a jiné nerealistické kompizice... Velká část těchto experimentů je inspirována nedávným pokrokem v technologii. Rok 2022 byl svědkem virálního vzniku umění generovaného umělou inteligencí a mezihvězdných snímků, které umožnil vesmírný teleskop Jamese Webba. Toto všechno zanechalo stopy i v kreativním průmyslu. Designéři se inspirují všemi technologickými experimenty a propojují je se svými vlastními tvůrčími znalostmi. Tento rok nás designéři vezmou hlouběji do uměleckého neznáma, než jsme kdy byli.


Trendy v grafickém designu 2023. Experimentování a nové technologie.
Trendy v grafickém designu 2023. Grafika a umělá inteligence.

11) SLOŽITÉ KOMPOZICE S PŘÍBĚHEM

Vyprávění příběhů je jádrem grafického designu. V roce 2023 se vizuální vyprávění stává doslovnějším a abstraktnějším prostřednictvím složitých kompozic. Jedná se o ilustrace, které obsahují několik „scén“ srolovaných do jedné. často jsou tyto stylizace minimalistické se zahrnutím několika prvků, aniž by diváka vyčerpávaly. Trend je oblíbený v záhlaví webových stránek nebo jako obrázky pro zpravodajské články a blogy. Udržuje totiž oko diváka v pohybu díky poutavému vizuálu.


Trendy v grafickém designu 2023. Složité kompozice s příběhem.
Trendy v grafickém designu 2023. Grafika ve stylu ilustrace.

12) ABSTRAKTNÍ PŘECHODY

Barevné přechody jsou v kurzu již delší dobu. Přechody v roce 2023 nejsou výjimkou, tentokrát jsou vyjádřeny v abstraktních tvarech a rozptýleny rozostřením. Díky měkkým barvám jsou přirozeně uklidňující a plynulost abstraktních přechodů tento efekt jen posiluje.

Trendy v grafickém designu 2023. Abstraktní přechody.
Trendy v grafickém designu 2023. Grafika a přechody barev.
Trendy v grafickém designu 2023 - Abstrakce.

Trendy grafického designu roku 2023 jsou další vzrušující kapitolou ve vývoji umění. Mystično, abstraktní přechody a přírodní vzory nabízejí klid prostřednictvím povznášejících vizuálů. Abstrakce s nádechem vintage, retro a futuristické styly i složité kompozice s příběhem nabízejí úniky do oslnivých a vzrušujících světů. Retro kresby uklidňují diváky nostalgií z minulosti, zatímco experimentální a nové technologie se těší na působivou podivnost budoucnosti. A přes to všechno se punk vrací k rebelii proti všeobecnému stavu světa. Grafický design roku 2023 nás oslní skutečnou silou vynalézavosti a inovace.


Pro více trendů a zajímavostí z uměleckého a tvůrčího světa nás sledujte na Instagramu či Facebooku, ať o nic nepřijdete :).




Zdroj: 99designs.com



108 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page