top of page
Vyhledat

Vylepšete svůj domov. Nejžhavější trendy v interiérovém designu

Trendy interiérového designu se letos točí kolem brilantních barev, uklidňujících rostlin i osobitého stylu. Podívejte se na čtyři TOP trendy, kterými si můžete oživit i svůj domov, a vytvořit tak perfektní oázu klidu a pohody, kterou budete milovat.



EXPLOZE BAREV

Co více symbolizuje chuť do života než zářivá barevná paleta? Bílé a neutrální interiéry pomalu ale jistě upadají do nemilosti a do popředí se derou veselejší odstíny, i když se objevují jen v akcentech. Minimalistický design je stále na vrcholu, ale rozšiřuje se za hrany jednoduchosti a užitečnosti, a začleňuje právě i výraznější prvky.


Čistě bílý interiér už není in. Je důležité přidat kontrast, teplo a rozměr do bílých míst, aby nevznikal pocit nemocničního prostředí. Do popředí se dostávají odstíny jako je „teplý kaštan" nebo syté živé barvy v dekorech, kobercích a polštářích. Přesně takové prvky dodají domovu nebo jakémukoliv jinému interiéru na útulnosti.



Pro ty, kteří mají přeci jenom raději jemnější paletu barev máme dobrou zprávu. Kromě hřejivých odstínů korálů, meruněk či pikantních pomerančů se předpovídá i vzestup jemných, bledých odstínů modré a zelené, které jsou blíže bílé. Půjde o nový způsob práce s barvami, které jsou sofistikovanější a vytvářejí základ pro nové palety.


Dětský pokojíček

Barvy dominují i v designu dětských pokojů, a to různorodým způsobem. Na vrcholu se stále drží pastelové barvy, které však dávají přednost netradičním odstínům, než jenom modré a růžové.


Dětský obraz Koloušek. Pokojíčky zdroj: digsdigs.com, dailymail.co.uk, kidsinteriors.com.

Do obliby se ale začínají dostávat i syté barvy v zemitých tónech, jako jsou odstíny hnědé a béžové, přes cihlovou a hořčicovou, až po různé tóny zelené či petrolejové barvy. Tyto sytější odstíny se objevují spíše jen v detailech, jako kontrast k bílému či jinak světlému interiéru.


Než budete vybírat vhodné barvy do dětského pokoje je dobré se zamyslet nad interiérem pokojíku jako nad celkem a vybírat je s přihlédnutím na další interiérové doplňky, jako jsou textilie, tapety, koberce či podlahy, ale i samotný nábytek, originální obrázky s dětskými motivy a další dekorace.



NADŠENÍ DO ŘEMESLNÝCH VÝROBKŮ

Řemeslo má zlaté dno a to je vidět i v bytovém designu, kde lidé začínají čím dál více dávat přednost nábytku a doplňkům do bytu od zručných řemeslníků, oproti velkovýrobám. Nejen, že tím podpoří šikovného tvůrce, ale oživí svůj domov i pěkným, kvalitním a často originálním kouskem.



Je zde vidět velký posun k sebevyjádření a osobnímu přístupu, prostřednictvím nákupů, jimiž můžeme vyjadřovat své hodnoty. Rozmanitost a variace jsou na vzestupu a designéři i inovátoři opět ve své tvorbě riskují. Mistrovské řemeslo je více ceněno a to vše dodává místu, kde trávíme čas, kouzlo a to pravé teplo domova.


Důraz je kladen na zdobený dekor, úctu ke dřevu a speciální prvky včetně intarzie a ručně tesaných detailů. Je zde patrný pečlivý proces ruční práce v každé disciplíně od vývoje látek až po doplňky a ručně tkané koberce.


STARÉ JE OPĚT NOVÉ

S řemeslem také trochu souvisí třetí trend, který umožňuje znovu ožití starých doplňků, dekorací či nábytku. Staré nemusí nutně znamenat nemoderní nebo zralé k odpisu. Staré kousky získávají novou tvář a stávají se součástí moderních interiérů a domovů, kterým dodávají šmrnc.



Lidé už nemají zájem o koordinované prostory a sladěné nábytkové sestavy. Dávají přednost zakomponovat ve svém interiéru jedinečné kousky, staré dědictví nebo objevené poklady z bleších trhů. Mají tak možnost najít svůj osobní styl a ten pak promítnout i do svých domovů. Zajímavým počinem může být pro zručné a tvořivé jedince i upcyklace nábytku neboli jeho zrenovování například zajímavým nátěrem, který mu vdechne opět nový život.


Mezi nejkreativnější příklady patří například starožitné pulty z obchodů a galanterií použité jako kuchyňské ostrůvky nebo třeba staré lněné prostěradlo zbarvené kůrou a kořeny, z něhož se mohou vytvořit závěsy či přehozy. Sebevědomý interiérový designér míchá různé styly, rustikální dřevěný nábytek s povrchem z recyklovaného kamene nebo vintage sedačky zrenovované do moderních potištěných látek. Je zde tolik možností jak využít svou zručnost a fantazii a vytvořit si opravdu originální interiér.



ZELEŇ KAM SE PODÍVÁŠ

V posledních letech jsme lpěli na co největším počtu prvků interiérové ​​zeleně, od botanických vzorů až po samotné rostliny. Pokud jste příznivci zeleně, tak buďte klidní, tato vášeň stále trvá a dokonce se posunuje na vyšší level.


Letošní trendy jsou méně inspirovány bujnou přírodou, ale spíše se inspirují její nepravidelností a nedokonalostí. Trend se zaměřuje na pouštní krajiny, minerální odstíny, mechovou zeleň a syrové, nedokončené textury.



To také dalo vzniknout nové vzrušující paletě materiálů. Designéři nyní komunikují přímo s inteligencí přírody. Přelomové značky mluví o biodiverzitě a populacích hmyzu, permakultuře a harmonické integraci vlákniny, zemědělství a potravin. Tkaniny se začínají vyvíjet z pomerančové kůry a stonků růží. Materiály jako hlína, houby, řasy a další organické prvky se promítají do vzhledu a struktur produktů. A doslova "zelenou" mají i samotné výrobní procesy, které by měly probíhat s ohledem na životní prostředí a udržitelnost.


Obraz Frida. Interiéry zdroj: jungalow.com, etsy.com, pinterest.co.uk


Organické prvky, rostlinstvo a celkově zeleň všeho druhu se objevuje nejen v interiérech běžných domovů, ale zdobí také prostory kaváren a jiných podniků. A nejen je. Živá zeleň v pracovním prostředí a kancelářích je blaho pro oči i pro celkovou pohodu. Méně stresu a více klidu - takové kouzlo mají zelené interiéry.



Zaujal vás některý z trendů? Nebo dokonce všechny? Vytvořte si doma příjemné prostředí, ve kterém vám bude dobře a které vás bude inspirovat. Ať už bude barevné, plné originálních řemeslných výrobků nebo starších či recyklovaných kousků anebo plné zeleně, nebojte se experimentovat a zkoušet nové věci. Vytvořte si domov svých snů.




Zdroj: www.architecturaldigest.com

86 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page